Funderingar kring magnetism.

Naturvetenskaplig innehållsrelevans – varför är magnetism ett naturvetenskapligt fenomen?
Naturvetenskap är något som ska förklaras, motiveras och förstås. Ett naturvetenskapligt fenomen bygger på en teoretisk grund samt uppfattas som något abstrakt (Wernvik, föreläsning 110127). Vi hävdar att magnetism är ett naturvetenskapligt fenomen då teorin hjälper oss att förklara, motivera för att slutligen förstå. Samtidigt är magnetismen något abstrakt då det inte går att varken ta eller se på utan tekniska hjälpmedel.

Barns vardagsförståelse
Vi omvälvas av magnetism dagligen, så även barnen. De leker med leksakståg som kopplas samman med hjälp av magneter, de använder datorn som fungerar genom en elmotor, kylskåpet förvarar maten de äter, de lär sig alfabetet med hjälp av magnetbokstäver. Parker (1997)  förklarar hur kylskåpsdörren omges av en magnetremsa som gör att dörren helt sluts. Detta gör att maten håller sig från bakterier då varm luft utesluts. 

Parker, S. (1997). Lär dig om magneter med egna experiment. Stockholm: Valentin förlag.

Hur har vi tagit hänsyn till lek och kreativitet i vår aktivitet?
Vi har i våra aktiviteter tagit hänsyn till att barnen ska få leka och vara kreativa. Vi utgick från barnens idéer och funderingar kring magnetism. Barn tänker, fantiserar och leker samtidigt. Det är sammanhanget som avgör om leken är en lek, den ska fyllas med fantasi, spänning, lustfylldhet samt vara kommunikativ. Kreativitet är en del av leken där miljön har en betydande roll (Johansson, 2007). Detta var något vi bejakade när vi beslöt att barnen skulle få göra en experimenterande aktivitet. För att tydliggöra kreativiteten fick barnen möjlighet att bland annat använda sin skapande förmåga under aktiviteten. 

Johansson, E. (2007). “Att lära är nästan som att leka” Lek och lärande i förskola och skola. Malmö: Liber. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0