Litteraturseminarium 3/2-11 Vägar till naturvetenskapens värld
Idag har vi diskuterat våra frågeställningar utifrån boken Vägar till vetenskapens värld(Helldén mfl,2010). Första frågan som diskuterades var:
-Tidigt introduktion av naturvetenskap i förskolan, kan det lägga grunden för en djupare förståelse senare? ja, det skapar förutsättningar ialla fall för en djupare lärande. Så länge vi bygger på den kunskap de redan har! vad händer me dde barn som inte går på förskolan? vi tror att i många fall har de mindre kunskaper om naturvetenskap!
Utifrån den nya läroplanen för förskolan, vi anser att barn som går på förskolan troligen får en bredare kunskap inom naturvetenskap och har då eventuellt lättare i skolan.
-Kardell(s.188) hävdar att barnen möter skogen mindre pågrund av att föräldrar ser ”faror”(djur osv.) Vad beror detta på? uppmärksammas alla faror mer nu i medieer eller att tillgängligheten minskat ,tisbrist har minskat. Hur ser då våran möjligheten att på vår vfu att komma till skogen? flertalet av oss har ingen skog ”nära” och då menar vi skog i den mening att det finns träd,stenar, stigar och vatten mm inte en ”park”. en som har en skog nära anser att skogen inte utnytjas fullt ut medans en annan anser att de använder sig av skogen.
Utegården är det barnen möter mest..hur ser den ut? välplanerad eller inte? vad kan vi göra? ta med luppar ut, planteringar, djurletningar, materialletning som skapas med osv.
- När man eldar ngt så ”försvinner” det? exempelvis ett värmeljus! vad händer då? brinner det upp eller ner? försvinner det eller?? Hur förklarar man omvandligen? även detta fenomen med ben, hur förklara man omvandling. Vart tar kroppsvärmen vägen?
- metaforisk beskrivning, det hjälper barnen att förstå delar inte helhet! är detta ett bra sätt i förskolan, måste ett barn förstå helheten? detta leder oss in på vad behöver vi då för att hjälpa barnen att upptäcka och sätta ord på naturvetenskapen? – vi behöver en bred kunskap inom naturvetenskap men även intresse och engagamang och tillika att veta hur vi kan ta reda på hur vi kan får reda på ”fakta”.
-vilka naturvetenskapliga begrepp behöver vi fördjupar? utgå i från barnens erfarenhetsvärld och intresse och vad man som pedagog har intresse i….att den som är intresserad av vatten tar hand om det ämne(Senare).
Nu när vi läser till förskolärare tror vi att vi behöver en grund för att kunna vara förbereda i vårt kommande yrkesliv. vi behöver veta lite om allt en grund/bas, men även chansen till att fördjupa oss i något av intresse!
Vi är av den uppfattningen att det är bra att använda metaforer, barnen behöver få redan på en del för att förstå helheten nu eller senare! Men vi bör vara uppmärksamma på hur vi använder detta i våra lärandemöten. /basgrupp 4