Litteraturseminarium - Fleer

Litteraturseminarium angående M.Fleer(2009) understanding the dialectical relations between everday concepts and scientific concepts within play-based programs 39, (s. 281-309)


Artikeln inleds med teoretiska perspektiv. Vad är styrkan i det teoretiska perspektiv som Fleer har valt. Finns det andra möjliga teoretiska perspektiv som Fleer skulle kunna använda sig av i sin studie?


Styrkan i det teoretiska perspektivet är att vardags och vetenskapliga begrepp bör integrera med varandra för att skapa en förståelse för barnen. Det är bra om förskollärare har kunskap om det naturvetenskapliga och att intresset finns för att kunna intregrera barnen. Vygotsky syn på det konceptuella (skillnader mellan vardagliga och vetenskapliga begrepp), att barnen lär sig i lekfulla sammanhang…..vår tolkning, barnen får då en förförståelse! Då har pedagogen en viktig roll av att finnas till hands. Det viktiga är att barnen kan koppla det vetenskapliga till det vardagliga för att skapa sig en förståelse och vice verse!


Fröbels teorier om att det är genom leken som barn lär sig något om sig själv och lär känna sitt innre. Grundtanken var att barnet i genom lek ska förstå omvärlden. Därför anser vi att vi kan se kopplingar mellan dessa teorier och kan styrka varandra.  
Den konstruktivistiska teorien kan man också använda sig av, då den menar att  baren får upptäcka, undersöka och utforska det naturvetenskapliga.


Är det viktigt och varför är det viktigt att förstå relationen mellan vardagsförståelse och vetenskapliga begrepp?
Det konktreta lärandet, det vetenskapliga begreppen behövs för att stärka vardagsbegreppen ocg vice verse.


Vad kan ni lära er av Fleers studie utifrån de examinationsuppgifter som finns i kursen?
Att ta till vara på vardagen, det spontana. Att det bör vara lekfullt, men att vi som förskollärare skapat förutsättningar till det naturvetenskapliga mötet. Meningsfulla sammanhang, att fånga barnen i dess vetenskapliga tänkande än det kognitiva, för detta bör vi observera barnen under en längre tid för att få en uppfattning av hur vi ska gå vidare och vad de redan kan! Då har man även chansen att se en utveckling av begreppen! 


Hur kan vi förstå resultatet?
Vår tolkning av studien är att den har visat vikten av att vi intregrerar det vardagliga med det vetenskapliga i verksamheten, men att det är inte alltid så i den ”verkliga” verksamheten.


På vilket sätt skulle man kunna utveckla förskolans verksamhet, börja er diskussion utifrån de resultat som presenteras i studien?
Studien har vist att vetenskapliga lärande sker mer i den begreppsorienterade förskolan än den som var mer material inriktad!
En mer utforskande miljö, fram med mer material!  Vi upplever på våra vfu-platser att det finns ”lite” material som kan utveckla de naturvetenskapliga begreppen…det behöver komma fram mer material och att miljön blir mer utmanande. Men också att vi som pedagoger använder naturvetenskaplig begrepp i samband med det vardagliga för att öka förståelsen hos barnen.
/grupp 4c


Referens: M.Fleer(2009) understanding the dialectical relations between everday concepts and scientific concepts within play-based programs 39, (s. 281-309)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0