Aktivitetsplanering - Magnetism

Jag har valt att genomföra en aktivitet där magnetism är ett fokus och experimenterandet är ett redskap för lärandet. Syftet med aktiviteten är att barnen ska få en ökad förståelse för ett naturvetenskapligt fenomen, detta för att barnen på ett naturligt sätt ska skapa en förståelse för sin omvärld. Barnen ska även ges möjlighet att jämföra och beskriva olika händelser samt tillägna sig nya begrepp och förstå dess betydelse (Utbildningsdepartementet, 1998/ rev. 2010). Jag vill påstå att barnen i sin natur är nyfikna och har ett intresse för problemlösning. De ställer frågor och söker svar på sådant de inte förstår. Aktiviteten ska på ett lustfyllt och kreativt sätt inressera barnen, skapa nyfikenhet samt väcka frågor. Möjligheter ska alstras där barnen tillsammans skapar mening, lust och utmaning.

 

Genom att ha låtit barnen utforska magneten har jag observerat och lyssnat till deras tankar och frågor och på så vis fått en uppfattning av deras förförståelse. Denna förförståelse kommer jag att använda som grund i min planering. Barnen fick varsin kylskåpsmagnet och med denna gick de runt och undersökte magnetens reaktion med olika material. Min uppfattning är att de flesta barn antar att magneter fastnar på sådant som är antingen silvrigt eller är gjort av metall, något barn kopplade även magnetens dragningskraft till sådant som var blått. För att undersöka detta vidare kommer jag att utmana deras frågor samt ställa nya med syftet att bredda deras kunskaper.

 

Jag vågar hävda att barn i en social konstellation ges utbyte av nya tankar, erfarenheter och kunskaper. I och med att barnen befinner sig i olika skeden i sin förståelse kring magnetism kommer jag att starta från grunden. Det kommer att vara två till fyra barn som deltar i aktiviteten och åldern varierar mellan fyra och fem år. Jag inleder aktiviteten med att fråga barnen vad de vet om magneter, dess egenskaper, och om de vet varför magneten endast fastnar på vissa föremål. Vi kommer bland annat att diskutera magnetiska och omagnetiska ämnen, magnetens syd- och nordpol, attraktion och repulsion, förstörelse av en magnet samt magneternas olika egenskaper. För att få en förståelse för att magneter kan inneha olika beskaffenheter ska barnen få utmana sin egen styrka genom att lyfta en stol med först en arm för att sedan lyfta med båda. Detta för att få en uppfattning om att stav- och hästskomagneten inte innehar samma styrka. Slutligen ska barnen försöka få en bil att ta sig runt en bana med hjälp av endast en magnet.

 

Utbildningsdepartementet. (1998/ reviderad 2010). Läroplanen för förskolan Lpfö98/10. Stockholm: Regeringskansliet.

/Lisa

Kommentarer
Postat av: Susanne K

Intressant... på vilket sätt tar du hänsyn till barnens förförståelser som du beskriver att du lyssnat in?

// Susanne

2011-03-28 @ 18:00:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0