Planering av aktivitet - Magnetism

Barnens förförståelse:

 

Barnens förförståelse om magnetism synliggjorde jag genom att barnen fick varsin liten magnet (kylskåpsmagnet). Jag började med att fråga dem vad de trodde att det var, de svarade direkt att det var en magnet som fastna på metall. Sedan fick de gå runt och testa på olika material, som de trodde var gjort av metall eller som de trodde var magnetiska även om de inte var av metall. Först var det inga problem med att hitta magnetiska material i rummen som magneten fastnade på men när de testade på ett dörrhandtag så fastnade inte magneten på mer än ”kolven”. Barnen blev tysta, de vände och vred på magneten och förstod inte varför magneten inte fastnade det såg ju ut som metall. Jag frågade dem då varför inte magneten fastna där? Den ena flickan svarade ”för den kanske inte tycker om den metallen som är i handtagen”.

Det jag anser var barnens förförståelse är att magneter fastnar på metall men inte på plast, glas och alla sorter metall, eftersom magneter inte ”tycker om” alla material.


Syfte:

 

Syftet med aktiviteten är utifrån Lpfö98/10 (1998), att barnen ska få en ökad förståelse för ett naturvetenskapligt fenomen, detta för att barnen på ett naturligt sätt ska skapa en förståelse för sin omvärld. Barnen ska även få möjlighet att tillägna sig nya begrepp och förstå dess betydelse.

Barnen ska genom två experiment få diskutera och pröva sina hypoteser om hur magneter fungera och på så sätt få en ökad kunskap om magneter. Under aktiviteten kommer jag att benämna olika begrepp som ger barnen en chans till att få en ökad förståelse om magneten och dess olika egenskaper

 

Planering:


Utifrån barnens förförståelse planerade jag en aktivitet med magneter där lek och kreativitet ska stå i centrum. Barnen ska nu få arbeta med en hästskomagnet, stavmagneter och kylskåpsmagneter, de ska få diskutera om vad magneter är för något och varför de attraheras av vissa material.

 

Jag kommer att använda mig av olika begrepp för att utmana barnen och för att de ska få vetenskapliga termer i diskussionerna om magneter, till exempel syd- och nord ände, attrahera, repellera och atomer. Under tiden som barnen gör experimenten kommer jag att sätta in de olika vetenskapliga begreppen så att barnen kan koppla dessa till något praktiskt som de varit med om, för att de då lättare ska kunna förstå magnetens olika egenskaper.


Experiment ett: De ska med hjälp av en stavmagnet försöka få upp ett gem ur en glasburk respektive plåtburk som är fyllda till hälften av vatten utan att magneten eller de själva blir blöta.

Experiment två: De ska försöka med hjälp av en stavmagnet få en bil (med kylskåpsmagnet under) att åka på bilbanan som är gjord av papp.

Efter experimenten ska barnen få diskutera frågorna: Vad som hände och varför? Vad har de lärt sig? När jag ställer dessa frågor kan jag utvärdera aktiviteten och barnens lärprocesser om magneter.

 

Referens:

Utbildningsdepartementet. (1998/reviderad 2010). Läroplanen för förskolan Lpfö98/10. Stockholm: Regeringskansliet.

/ Anna

Kommentarer
Postat av: Susanne K

Spännande! En fråga att fundera på är hur du kopplar dina exeperiment till den förförståelse som barnen hade... hur utmanas/utvecklas deras kunskaper kring att magneter inte fastnar på "allt" med hjälp av dina experiment?

// Susanne K

2011-03-30 @ 15:10:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0