Seminarium 31/3, etik
En utav oss i gruppen berättade om att de under hennes VFU varit ute i skogen där en utav pedagogerna hade uppmanat ett barn att inte bryta av grenar ifrån träden. Pedagogen hade förklarat att trädet kanske får ont då och hade alltså givit trädet mänskliga känslor. Detta satte igång våra diskussioner kring hur långt man som pedagog egentligen skall gå. En annan student i gruppen berättade att hon varit med om att en pedagog använt ett antropomorfistiskt uttryck då ett barn hade sagt att denne inte tyckte om maten. Pedagogen hade då sagt att maten kanske blir ledsen när man säger att man inte tycker om den. Detta är, enligt alla i gruppen ett felaktigt sätt att använda just antropomorfistiskta uttryck.
Vi talade sedan vidare kring detta med observationer och dokumentationer av barn vilket visade att de flesta pedagoger på vår VFU faktiskt inte frågar barnen om lov att fotografera och observera barnen. Ska vi verkligen fråga alla barn så fort vi tar ett foto? Vi diskuterade våra bloggar och hur våra inlägg kan ”sprida” information om barnen och pedagogerna.
För att komma vidare i diskussionen kring etik i ett specifikt undervisningstillfälle valde vi att utgå ifrån ett undervisningstillfälle en av oss studenter varit med om.
På förskolan har barnen tema som behandlar fiskar och pedagogerna hade tagit tillvara på ett barns intresse i att lära mer om fisken genom dissikering. De hade tidigare tittat och läst i faktaböcker. Hur kan man belysa detta ur ett etiskt perspektiv? Vilka frågor kan barnen tänkas komma med? Hur ska vi pedagoger agera?
Vi anser att det är av vikt att pedagogerna funderar varför man valt just det innehållet, att pedagogerna själva reflekterar kring det etiska i denna undervisning för att kunna motivera varför man valt att lära barnen på detta sätt samt för att kunna svara på barnens frågor. Vi tror också att det är viktigt att barnen får reflektera etiskt i naturvetenskaplig undervisning och att alla ska få göra sina tankar och åsikter hörda för att synliggöra mångfalden hos barnen. Just i detta tillfälle tycker vi att barnen själva ska få välja om de själva vill vara med och dissikera fisken eller inte för respektera barnets integritet. Just i detta fallet tror vi att det skulle kunna leda till att barnet skulle känna sig kränkt och få obehagskänslor inför framtida möten fisken.
Närvarande vid seminariet
Lisa, Emelie, Anna, Hanna, Jeanette, Sandra, Marina, Linda
Ett förtydligande ang att fråga om lov vid dokumentation. JAg menar att de situationer ni beskriver handlar om att dokumentera för barns lärande vilket är en av de uppgifter som pedagoger har ansvar för i förskolan. Här tycker jag inte att man behöver fråga om lov varje gång... Om det däremot handlar om er egen och mer forskningsfokuserad kunskapsutveckling (t.ex. uppgifter till högskolan)kan det vara andra etiska principer som gäller, och då bör man fråga om lov.
// Susanne