Planering av aktivitet

Syfte
Syftet med aktiviteten är, utifrån lpfö98/10 (1998), att barnen ska få en ökad förståelse för ett naturvetenskapligt fenomen, detta för att barnen på ett naturligt sätt ska skapa en förståelse för sin omvärld. Barnen ska även få möjlighet att tillägna sig nya begrepp och förstå dess betydelse.

Jag vill att barnen ska få en ökad kunskap om magneter, till exempel varför de fastnar på visst material och hur det kommer sig att två magneter kan stöta ifrån varandra. För att barnen ska få vara lekfulla och använda sin kreativitet i lärtillfället ska de få tillverka bilar som ska kunna köra runt på en bana av kartong med hjälp av magneter. 


Förförståelse
Inför aktiviteten undersökte jag barnens förförståelse kring magneter. Jag tilldelade dem var sin liten rektangulär magnet som de sedan fick prova att sätta fast på olika material på förskolan. Under tiden bad jag dem berätta för mig var magneten fastnar och var den inte fastnar. Jag frågade även varför de tror att magneter fastnar på ett visst material, men att de inte fastnar på något annat.

Barnen var fascinerade över hur magneterna kunde fastna på till exempel stolsbenet (metall), men inte på stolsryggen (trä). När jag frågade varför de trodde att den fastnade på stolsbenet var det ett barn som svarade: ”För att magneten är gjord av järn och stolen är gjord av magnet.” Ett annat barn svarade att det berodde på att stolsbenet är gjort av metall.

En pojke upptäcker även att när han lägger tre magneter i rad, där den första och den sista ligger horisontellt och den i mitten ligger vertikalt, så kan han förflytta den magneten som ligger i mitten. När han kommer för nära med någon av de andra magneterna vänder sig mittenmagneten och fäster med andra sidan istället, (Syd/Nordpol-fenomenet).

En flicka upptäcker samma sak, att magneterna snurrar och vänder på sig om de inte vill fastna. Hon försöker många gånger att få en magnet att fastna på en viss sida, men den vänder sig varje gång. ”Konstigt!” utbrister hon.


Aktivitet

Tanken är att jag ska inleda med att återkoppla till min undersökning av barnens förförståelse. Jag kommer att ställa frågor som: ”Varför tror ni att en magnet fastnar på stolsbenen, men inte på stolsryggen?”, ”Varför vänder sig magneterna när ni försöker få den att fastna på en viss sida av en annan magnet?”

Barnen får själva spekulera i hur detta kommer sig innan jag berättar för dem hur magneter fungerar. Jag kommer att förklara atomernas uppbyggnad i en magnet genom att likställa det med minimagneter som ligger i rad, men om magneten skulle utsättas för slag så hamnar minimagneterna i oordning och är inte längre magnetisk (Parker, 1997). Jag kommer även att upplysa vad nord- respektive sydpol innebär, att en nordpol fastnar på en sydpol, det vill säga att nordpolen attraherar sydpolen och två lika poler repellerar varandra. Denna förklaring kommer jag att referera till deras försök att fästa två magneter mot varandra under förförståelsetestet då magneterna istället vände på sig.

Aktiviteten fortsätter med att barnen får utföra två experiment. Det första utgörs av att ett gem ligger i vatten i en cylinderformad plastburk och ett annat gem ligger i vatten i en cylinderformad plåtburk. Barnens uppgift är att med hjälp av en magnet försöka få upp gemet ur burken utan att doppa magneten i vattnet. Tanken är att dra magneten utanpå burken, men när detta görs på plåtburken som är magnetisk kommer magneten att fastna och gemet kommer inte att kunna tas upp.

Det andra experimentet innebär att barnen ska få tillverka bilar av kartong med ett gem på undersidan. Med hjälp av en magnet ska de sedan försöka få bilen att förflytta sig på en färdigtillverkad bilbana av kartong. I detta moment får barnen träna sin kreativitet och finmotorik vilket lyfts fram i lpfö98/10 (1998) som något för förskolan att sträva efter i sin verksamhet.     


Referenser
Parker, S. (1997). Lär dig om magneter med egna experiment. Stockholm: Valentin förlag.
Utbildningsdepartementet. (1998/ reviderad 2010). Läroplanen för förskolan Lpfö98/10. Stockholm: Regeringskansliet.

/ Emelie


Kommentarer
Postat av: Susanne K

Intressant... En liten felskrivning gällande nordpol INTE fastnar på en sydpol... behövs kanske korrigeras...

Jag har också en fråga gällande utvärdering... hur tänker du kring det?

// Susanne

2011-03-28 @ 18:06:48
Postat av: Emelie

Har ändrat felskrivningen, tack för det! Lätt att bli blind på sina egna texter.



Jag har påbörjat en utvärdering som jag kommer att publicera i samband med inlägget om genomförandet. Återkommer med detta inom kort.



/ Emelie

2011-03-28 @ 22:11:18
URL: http://skarastudenter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0